Actualiteiten

Actualiteiten Algemeen pensioenfonds

Belegd vermogen apf’en stijgt naar €17 mrd

Februari 2020 Stap blijft verreweg de grootste aanbieder, maar de concurrentie komt dichterbij (bron: pensioen pro)

APF belangrijk

Februari 2020 Koolmees: ‘Apf belangrijke speler bij consolidatie in pensioensector’ (bron: pensioen pro)

Belegd vermogen apf’en stijgt naar bijna €10 mrd

Maart 2019. Vooral Stap en Het Nederlandse Pensioenfonds zagen hun belegd vermogen in 2018 fors groeien. Centraal Beheer heeft de hoogste nieuwe premie-instroom. (bron: pensioen pro)

Klanten Delta Lloyd APF naar Centraal Beheer APF

Januari 2019. Eind vorig jaar zijn de twee klanten van Delta Lloyd APF overgegaan naar Centraal Beheer APF  (bron: pensioen pro)

APF'en profiteren van komst liquiderende pensioenfondsen

December 2018. Meeste vermogen na consolidatie gaat naar apf’en (bron: pensioen pro)

APF'en komen op gang

Januari 2018. APF Stap trekt meeste klanten (bron: pensioen pro)

Senaat akkoord met verzamelwet, gesloten fondsen kunnen naar APF

December 2017. De gesloten fondsen Accountancy, Sanoma en Jan Huysman Wz. kunnen nu overdragen naar een APF (bron: pensioen pro)

Delta Lloyd APF gaat door na fusie NN en Delta Lloyd

Maart 2017. Delta Lloyd APF heeft laten weten dat het APF niet zal worden opgeheven, ondanks dat NN en Delta Lloyd in een eerder persbericht (onder "brands") hebben aangegeven niet verder te willen met dit merk. Zie ook dit artikel uit pensioen pro.

Verzamelwet pensioenen 2017 en het APF

Februari 2017: 8 februari is de verzamelwet pensioenen 2017 samen met een memorie van toelichting gepubliceerd. De wet beoogt 11 punten te regelen dan wel de verduidelijken. Één van deze punten heeft betrekking op het APF. Er wordt in het wetsvoorstel dat per 1 juli 2017 moet in gaan, geregeld dat het APF de uitvoeringsovereenkomst mag opstellen voor een gesloten fonds, ongeacht of de werkgever(s) nog bestaat(/n). Thans is het nog zo dat een APF alleen de uitvoeringsovereenkomst op mag stellen indien de werkgever is opgehouden te bestaan.

Overgang RBS naar Centraal Beheer APF is juridische fusie

Januari 2017: Overgang van RBS naar Centraal Beheer APF is juridische fusie. (bron: Pensioen Pro)

Delta Lloyd APF ontvangt vergunning van DNB

December 2016: Ook Delta Lloyd APF heeft een vergunning ontvangen van DNB

Volo ontvangt vergunning van DNB

November 2016: Ook Volo, het APF van PGGM heeft een vergunning ontvangen van DNB

Personeels-pensioen van AZL naar De Nationale APF

November 2016: De nieuwe pensioenopbouw voor werknemers van uitvoerder AZL, evenals de bestaande rechten in pensioenfonds AZL, gaan volgend jaar over naar het apf De Nationale (bron: pensioen pro)

De Nationale APF ontvangt vergunning van DNB

November 2016: De Nationale APF kondigt ontvangst vergunning DNB aan (bron: pensioen pro)

Pensioenfonds van Eastman Chemicals draagt rechten over aan APF Stap

Oktober 2016: Overdracht van € 155 mln uit pensioenfonds E-Way per 1 oktober is een feit (bron: pensioen pro)

APF ASR vindt eerste klant in De Efteling

Oktober 2016: Attractiepark De Efteling brengt zijn pensioenuitvoering onder bij Het nederlandse pensioenfonds (bron: pensioen pro)

APF ASR, Het nederlandse pensioenfonds, krijgt vergunning DNB

Oktober 2016: Hnp maakt bekend dat het als derde APF een vergunning heeft gekregen van DNB.

Pensioenfonds RBS naar APF Centraal Beheer

September 2016: Het pensioenfonds RBS Nederland gaat per 2017 over het Centraal Beheer APF. De eerste concrete overgang van een ondernemingspensioenfonds naar een algemeen pensioenfonds is daarmee bekend. (bron: pensioen pro)

Problemen bij overgang gesloten fonds naar APF

Augustus 2016: Problemen bij overgang gesloten fonds naar APF (bron: pensioen pro)

CentraalbeheerAPF krijgt vergunning DNB

Juli 2016: Centraal Beheer Algemeen Pensioenfonds is de tweede APF die een vergunning heeft gekregen van DNB.

Persbericht Stap: Stap het eerste algemeen pensioenfonds in Nederland

Juni 2016, Schaalvergroting biedt werknemers en gepensioneerden beter pensioenperspectief

Pensioen Pro - Aegon start eerste Algemeen Pensioenfonds in Nederland

Juni 2016, Verzekeraar Aegon heeft samen met dochterbedrijf TKP als eerste een vergunning van de Nederlandsche Bank (DNB) gekregen om een algemeen pensioenfonds (apf) op te richten. Het Stap Algemeen Pensioenfonds -kortweg Stap- is de eerste in zijn soort in Nederland. Dat maakt Aegon vandaag bekend.

Pensioen Pro - Gesloten Sanomafonds kiest voor gezamenlijke kring in apf

Juni 2016, Het gesloten pensioenfonds van Sanoma heeft een voorkeur voor een multiclientkring in een algemeen pensioenfonds (apf). De België­route en een eigen kring komen minder goed uit de bus.

Pensioen Pro - Apf PGGM: ‘Meerdere fondsen in één kring voorlopig nog te complex’

Juni 2016Samenvoeging van fondsen in een gezamenlijke kring is volgend jaar nog niet aan orde, verwacht Volo Pensioen, het apf van PGGM. ‘Potentiële klanten moeten op dit moment nog te veel andere keuzes maken.’

Pensioen Pro - 'DNB: eerste vergunning apf rond de zomer'

Juni 2016Er zijn nog enkele weken nodig om de eerste aanvragen voor een apf-vergunning af te ronden. DNB hoopt rond de zomer de eerste vergunningen te verstrekken.

Pensioen Pro - 'Fondsen willen liever eigen kring in apf'

Mei 2016, Pensioenfondsen die een apf overwegen, hebben vaak de voorkeur voor een eigen kring boven een gezamenlijke kring. Dat merken de aanbieders van de apf’en.

Het Financieel Dagblad: De België-route voor pensioenen is geen wildwest

Mei 2016, 'Een verhuizing van pensioenen naar België roept niet zoveel weerstand meer op als een paar jaar geleden. Die indruk hebben Sjoerd Gunnewijk en Paul Koole, bestuursleden van het pensioenfonds van oliemaatschappij BP. BP staat op het punt de pensioenen van de Nederlandse medewerkers onder te brengen in België.'

Pensioen Pro: Veel kritische vragen voor aanbieders APF

April 2016, 'Het apf klinkt interessant, maar pensioenfondsen hebben op dit moment nog veel aarzelingen. Het ontbrekende ‘track record’, de inspraak na overgang, de onafhankelijkheid van bestuur, kosten en beleggingsbeleid roepen allerlei vragen op. ‘Het is een sprong in het duister.’

PGGM komt met APF "Volo Pensioen"

April 2016, PGGM heeft de naam bekend gemaakt van het APF dat ze aan het oprichten heet. Het Algemeen Pensioenfonds krijgt de naam "Volo Pensioen". In het persbericht staat onder meer te lezen: "Volo voorziet pensioenfondsen en werkgevers van toekomstbestendige pensioenoplossing met schaalvoordelen, minder kosten en minder bestuurlijke lasten." Het APF heeft ook een eigenwebsite: www.volopensioen.nl.

Meer APF vergunningen aangevraagd

Maart 2016, In maart 2016 is er door nog 2 partijen een vergunning voor een APF aangevraagd. Zowel Unilever als PGGM hebben een aanvraag bij DNB ingediend. Unilever wil de twee eigen ondernemingspensioenfondsen  (Progress en Forward) onderbrengen in een APF. Voorlopig richt het nieuwe APF van Unilever zich niet op andere partijen. PGGM lijkt zich vooral te gaan richten op kleinere ondernemingspensioenfondsen.

DNB: Vergunningsaanvragen niet compleet

Maart 2016, In de nieuwsbrief pensioenen van 29 februari heeft DNB aangegeven dat de meeste vergunningsaanvragen voor een APF incompleet zijn. De aanvragers zijn daarvan op de hoogte gesteld en in de gelegenheid gesteld om dit recht te zetten. De wettelijke beslistermijn van 13 weken is daarmee opgeschort, zo meldt DNB op haar eigen website. Daarnaast meldt DNB dat het ook een eigen Q&A site heeft gemaakt over het APF op haar website met daarop de belangrijkste vragen over de oprichting en startfase van een Algemeen Pensioen Fonds.

Staatssecretaris Klijnsma: 5 aanvragen vergunning APF

Februari 2016, Staatssecretaris mw. J. Klijnsma heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat er thans 5 aanvragen voor een vergunning Algemeen Pensioenfonds zijn ingediend. Ondanks dat ze de partijen niet noemt, zijn deze algemeen bekend, zie daarvoor verder op deze website

 

© 2017 www.deapfspecialist.nl is een website van Phenox Consultants